VIDEO LUT tabele

Kaj so video LUT-i? To so poenostavljeno povedano barvne tabele kamor gre določen ukaz v video urejevalnikih “pogledat” kako bo prikazal barve. Na trgu obstaja veliko teh zapisov oziroma tebel, nekatere so brezplačne, druge plačljive. Vsem pa je skupno, da da vašemu videu nek barvni pridih. Video LUT vsebuje podatke o barvah, kontrastih, svetlosti, itd. Z njimi enostavno ponazorimo npr. simulacijo retro 16mm filmske kamere, različne filtre, toplino ali hlad tonov. Video LUT uporabljajo večinoma bolj kompleksni video urejevalniki, kot so DaVinci, Adobe Premier, Final cut,….

Video LUT pa si lahko izdelamo tudi sami. Najbolj enostaven način je sledeč: V programu, kot je naprimer Lightroom obdelamo neko svojo RAW fotografijo s filtri, natavimo kontraste, svetlost, barvni ton in podobno, dokler nismo zadovoljni z izgledom. Nato odpremo nevtralno LUT karto, ki smo jo prej prav tako uvozili v program. Zgleda pa takole (tukaj si jo lahko presnamete tudi za svoje potrebe):

Nanjo skopiramo vse nastavitve, ki smo jih uporabili pri obdelavi testne fotografije in jo nato izvozimo na trdi disk. Obdelano LUT karto nato vstavimo v LUT generator
Dobljeno datoteko pa lahko potem uporabimo pri obdelavi videa. Ponavadi med filtri najdemo “Custom LUT” in ko nas program vpraša za datoteko, mu poiščemo pot, kamor smo jo shranili iz LUT generatorja.

Morebiti zgleda na prvi pogled tole malo zapleteno, ampak v resnici ni.

TOMASWORKS

JA, RAD BI PREJEMAL
BLOG PRISPEVKE S TE STRANI !

Dodaj komentar