Blog

News

Template: Sticky

This is a sticky post.

There are a few things to verify:

 • The sticky post should be distinctly recognizable in some way in comparison to normal posts. You can style the .sticky class if you are using the post_class() function to generate your post classes, which is a best practice.
 • They should show at the very top of the blog index page, even though they could be several posts back chronologically.
 • They should still show up again in their chronologically correct postion in time, but without the sticky indicator.
 • If you have a plugin or widget that lists popular posts or comments, make sure that this sticky post is not always at the top of those lists unless it really is popular.
Nekategorizirano

Nekaj nasvetov glede fotografiranja hrane

Vsakemu od nas se kdaj pocedijo sline ob dobri fotografiji dobrot. Nekater od fotografij nam vzbudijo tudi podzavsetne občutke ali pa obudijo oddaljene spominie. Spominjamo se na primer svojega otroštva, obiska pri babici, mize na katero nam je postregla z okusnimi domačimi piškoti ali pecivom… No, pravzaprav je namen dobre (predvsem komercialne) fotografije vzbuditi v človeku cel nabor pozitivnih občutkov, ki imajo svoj namen – da se s sliko poistovetimo in konec koncev kupimo blago, ki nam ga ponujajo. Seveda je to narejeno prefinjeno in ob dobri fotografiji hrane lahko uživamoprav tako, kot bi to hrano dejansko zaužili. Ker je vizualni učinek pri hrani tako pomemben, je fotografija hrane postala umetnost, ki se lahko kosa tudi z vrhunsko kuho. Kot pri slednji je tudi s fotografijo tako, da je potrebno poznati kar nekaj osnovnih pravil, in ko jih obvladamo do obrtniškr perfekcije se lahko posvetimo kreativi. Ampak o tem bom pisal v kakšnem drugem prispevku, tukaj bi rad predstavil le nekaj nasvetov, ki ne zahtevajo preveč energije in ki lahko brez pretiranega napora izboljšajo vaše fotografije hrane. Na splošno lahko to razdelimo na dve področji, ki v komercialni fotografiji pogosto zahtevata dva človeka. Prva je fotograf, ki ima kontrolo nad osvetlitvijo, kotom snemanja, itd. Druga pa je aranžer, ki hrano pripravi, da zgleda okusna in privlačna, ter skrbi za to, da scena vedno taka, kot želi naročnik. Vloge so tukaj včasih malo pomešane, ampak v našem primeru bomo vse te ljudi združili v eno osebo – vas. Kaj torej storiti za izboljšanje vaših fotografij, pa ne glede, ali malo bolj ambiciozno fotografirate domače dobrote ali pa bi radi z mobilnikom posneli mikaven in okusen obrok v restavraciji.

1. Kreiranje scene
Seveda ste pri fotografiji hrane v restavraciji precej omejeni glede tega, ampak nekaj pa vseeno lahko storite, lahko umaknete moteče elemente, ki jih ne želite na sliki, morebiti aranžirate krožnik, solnico, pribor v tako kompozicijo kot si jo želite, izberete kot fotografiranja. Vse našteto velja tudi za domače okolje, le da imate tam verjetno malce več možnosti in časa, ker vas morda ne priganjajo prijatelji, ki bi planili po večerji, vi pa jim premikate stvari po mizi. V kompozicijo vključite vse potrebno, da bo scena zgledala naravno, pazite na detajle, kot so  linije pribora, pomožni objekti, kot so prtiči…predvsem pa skušajte v samo sliko zajeti občutek, kaj je pravzaprav glavni objekt in da je scena podrejena temu. Lajhko uporabimo svetlo ali temno sceno, o tem bom pisal malo nižje.

2. Kompozicija
Ko fotografirate hrano, lahko uporabite princip “od zgoraj” in zajamete sliko popolnoma z vrha, tam vam ni potrebno skrbeti za selektivno ostrino, ampak se lahko bolj posvetite sami razporeditvi elementov. Drug način zajema oziroma kota snemanja je seveda klasični  – torej, da se postavite nekje 30-45 stopinj od ravnine. Tukaj imate pri zrcalno refleksnih kamerah več možnosti, ker imajo pri odprti zaslonki plitvo globinsko ostrino in lahko na ta način dobro izolirate glavni objekt od pomožnih. Osnovnejše kompakte ali mobilne kamere tega ponavadi ne omogočajo v taki meri in so primernejše za fotografiranje “od zgoraj”. Ni pa to pravilo.

 

3. Izrez
Približajte se objektu! Ne boljte se zožati vidnega polja, nikjer ne piše, da mora biti na fotografiji cel krožnik ali skodelica od roba do roba. S tem se tudi izognete neželjenim stvarem v ozadju, prav tako pa je pri bližnjem posnetku globinska ostrina plitvejša in s tem lažje izoliramo in poudarimo glavni objekt.

 

4. Osvetlitev
Dnevna svetloba je odlična pri fotografiranju hrane, sploh če imamo delovno površino oziroma mizo blizu okna. Močna in direktna sončna svetloba je seveda pretrda, zato v takem primeru okno zagrnemo z zaveso, ki prepušča večino svetlobe, predvsem pa jo zmehča, da sence niso tako ostre. Če hočemo da hrana zgleda okusna in privlačna moramo poudariti njeno strukturo. To pa v praksi pomeni, da svetloba večinoma pada od zadaj. Ko smo to osvojili, se lahko odločimo za temno ali svetlo sceno. Pri slednji skušamo imeti okolico kar se da v svetlih tonih in tudi ozadje je zelo svetlo, pravzaprav v veliko primerih kar belo in preosvetljeno. Pozornost gledalca je tukaj na razliki med objektom in njegovimi barvami ter belino, ki ga obkroža. Pri temni sceni pa želimo vse v bolj mračnih tonih, le objekt je deloma osvetljen in fokus sloni na osvetlitvi tega objekta. Ta osvetlitev je primenejša za sceno, ki ima bolj rustikalni princip.

Markup

Markup: HTML Tags and Formatting

Headings

Header one

Header two

Header three

Header four

Header five
Header six

Blockquotes

Single line blockquote:

Stay hungry. Stay foolish.

Multi line blockquote with a cite reference:

People think focus means saying yes to the thing you’ve got to focus on. But that’s not what it means at all. It means saying no to the hundred other good ideas that there are. You have to pick carefully. I’m actually as proud of the things we haven’t done as the things I have done. Innovation is saying no to 1,000 things.

Steve Jobs – Apple Worldwide Developers’ Conference, 1997

Tables

Employee Salary
John Doe $1 Because that’s all Steve Jobs needed for a salary.
Jane Doe $100K For all the blogging she does.
Fred Bloggs $100M Pictures are worth a thousand words, right? So Jane x 1,000.
Jane Bloggs $100B With hair like that?! Enough said…

Definition Lists

Definition List Title
Definition list division.
Startup
A startup company or startup is a company or temporary organization designed to search for a repeatable and scalable business model.
#dowork
Coined by Rob Dyrdek and his personal body guard Christopher “Big Black” Boykins, “Do Work” works as a self motivator, to motivating your friends.
Do It Live
I’ll let Bill O’Reilly will explain this one.

Unordered Lists (Nested)

 • List item one
  • List item one
   • List item one
   • List item two
   • List item three
   • List item four
  • List item two
  • List item three
  • List item four
 • List item two
 • List item three
 • List item four

Ordered List (Nested)

 1. List item one
  1. List item one
   1. List item one
   2. List item two
   3. List item three
   4. List item four
  2. List item two
  3. List item three
  4. List item four
 2. List item two
 3. List item three
 4. List item four

HTML Tags

These supported tags come from the WordPress.com code FAQ.

Address Tag

1 Infinite Loop
Cupertino, CA 95014
United States

Anchor Tag (aka. Link)

This is an example of a link.

Abbreviation Tag

The abbreviation srsly stands for “seriously”.

Acronym Tag (deprecated in HTML5)

The acronym ftw stands for “for the win”.

Big Tag (deprecated in HTML5)

These tests are a big deal, but this tag is no longer supported in HTML5.

Cite Tag

“Code is poetry.” —Automattic

Code Tag

You will learn later on in these tests that word-wrap: break-word; will be your best friend.

Delete Tag

This tag will let you strikeout text, but this tag is no longer supported in HTML5 (use the <strike> instead).

Emphasize Tag

The emphasize tag should italicize text.

Insert Tag

This tag should denote inserted text.

Keyboard Tag

This scarcely known tag emulates keyboard text, which is usually styled like the <code> tag.

Preformatted Tag

This tag styles large blocks of code.

.post-title {
	margin: 0 0 5px;
	font-weight: bold;
	font-size: 38px;
	line-height: 1.2;
	and here's a line of some really, really, really, really long text, just to see how the PRE tag handles it and to find out how it overflows;
}

Quote Tag

Developers, developers, developers… –Steve Ballmer

Strike Tag (deprecated in HTML5)

This tag shows strike-through text

Strong Tag

This tag shows bold text.

Subscript Tag

Getting our science styling on with H2O, which should push the “2” down.

Superscript Tag

Still sticking with science and Isaac Newton’s E = MC2, which should lift the 2 up.

Teletype Tag (deprecated in HTML5)

This rarely used tag emulates teletype text, which is usually styled like the <code> tag.

Variable Tag

This allows you to denote variables.

Markup

Markup: Image Alignment

Welcome to image alignment! The best way to demonstrate the ebb and flow of the various image positioning options is to nestle them snuggly among an ocean of words. Grab a paddle and let’s get started.

On the topic of alignment, it should be noted that users can choose from the options of NoneLeftRight, and Center. In addition, they also get the options of ThumbnailMediumLarge & Fullsize.

Image Alignment 580x300

The image above happens to be centered.

Image Alignment 150x150The rest of this paragraph is filler for the sake of seeing the text wrap around the 150×150 image, which is left aligned

As you can see the should be some space above, below, and to the right of the image. The text should not be creeping on the image. Creeping is just not right. Images need breathing room too. Let them speak like you words. Let them do their jobs without any hassle from the text. In about one more sentence here, we’ll see that the text moves from the right of the image down below the image in seamless transition. Again, letting the do it’s thang. Mission accomplished!

And now for a massively large image. It also has no alignment.

Image Alignment 1200x400

The image above, though 1200px wide, should not overflow the content area. It should remain contained with no visible disruption to the flow of content.

Image Alignment 300x200

And now we’re going to shift things to the right align. Again, there should be plenty of room above, below, and to the left of the image. Just look at him there… Hey guy! Way to rock that right side. I don’t care what the left aligned image says, you look great. Don’t let anyone else tell you differently.

In just a bit here, you should see the text start to wrap below the right aligned image and settle in nicely. There should still be plenty of room and everything should be sitting pretty. Yeah… Just like that. It never felt so good to be right.

And just when you thought we were done, we’re going to do them all over again with captions!

Image Alignment 580x300
Look at 580×300 getting some caption love.

The image above happens to be centered. The caption also has a link in it, just to see if it does anything funky.

Image Alignment 150x150
Itty-bitty caption.

The rest of this paragraph is filler for the sake of seeing the text wrap around the 150×150 image, which is left aligned

As you can see the should be some space above, below, and to the right of the image. The text should not be creeping on the image. Creeping is just not right. Images need breathing room too. Let them speak like you words. Let them do their jobs without any hassle from the text. In about one more sentence here, we’ll see that the text moves from the right of the image down below the image in seamless transition. Again, letting the do it’s thang. Mission accomplished!

And now for a massively large image. It also has no alignment.

Image Alignment 1200x400
Massive image comment for your eyeballs.

The image above, though 1200px wide, should not overflow the content area. It should remain contained with no visible disruption to the flow of content.

Image Alignment 300x200
Feels good to be right all the time.

And now we’re going to shift things to the right align. Again, there should be plenty of room above, below, and to the left of the image. Just look at him there… Hey guy! Way to rock that right side. I don’t care what the left aligned image says, you look great. Don’t let anyone else tell you differently.

In just a bit here, you should see the text start to wrap below the right aligned image and settle in nicely. There should still be plenty of room and everything should be sitting pretty. Yeah… Just like that. It never felt so good to be right.

And that’s a wrap, yo! You survived the tumultuous waters of alignment. Image alignment achievement unlocked!

Markup

Markup: Text Alignment

Default

This is a paragraph. It should not have any alignment of any kind. It should just flow like you would normally expect. Nothing fancy. Just straight up text, free flowing, with love. Completely neutral and not picking a side or sitting on the fence. It just is. It just freaking is. It likes where it is. It does not feel compelled to pick a side. Leave him be. It will just be better that way. Trust me.

Left Align

This is a paragraph. It is left aligned. Because of this, it is a bit more liberal in it’s views. It’s favorite color is green. Left align tends to be more eco-friendly, but it provides no concrete evidence that it really is. Even though it likes share the wealth evenly, it leaves the equal distribution up to justified alignment.

Center Align

This is a paragraph. It is center aligned. Center is, but nature, a fence sitter. A flip flopper. It has a difficult time making up its mind. It wants to pick a side. Really, it does. It has the best intentions, but it tends to complicate matters more than help. The best you can do is try to win it over and hope for the best. I hear center align does take bribes.

Right Align

This is a paragraph. It is right aligned. It is a bit more conservative in it’s views. It’s prefers to not be told what to do or how to do it. Right align totally owns a slew of guns and loves to head to the range for some practice. Which is cool and all. I mean, it’s a pretty good shot from at least four or five football fields away. Dead on. So boss.

Justify Align

This is a paragraph. It is justify aligned. It gets really mad when people associate it with Justin Timberlake. Typically, justified is pretty straight laced. It likes everything to be in it’s place and not all cattywampus like the rest of the aligns. I am not saying that makes it better than the rest of the aligns, but it does tend to put off more of an elitist attitude.

Markup

Markup: Title With Special Characters

Putting special characters in the title should have no adverse effect on the layout or functionality.

Special characters in the post title have been known to cause issues with JavaScript when it is minified, especially in the admin when editing the post itself (ie. issues with metaboxes, media upload, etc.).

Latin Character Tests

This is a test to see if the fonts used in this theme support basic Latin characters.

! # $ % & ( ) *
+ , . / 0 1 2 3 4
5 6 7 8 9 : ; > = <
? @ A B C D E F G H
I J K L M N O P Q R
S T U V W X Y Z [
] ^ _ ` a b c d e f
g h i j k l m n o p
q r s t u v w x y z
{ | } ~
Markup

Markup: Title With Markup

Verify that:

 • The post title renders the word “with” in italics and the word “markup” in bold.
 • The post title markup should be removed from the browser window / tab.
Edge Case

Edge Case: Nested And Mixed Lists

Nested and mixed lists are an interesting beast. It’s a corner case to make sure that

 • Lists within lists do not break the ordered list numbering order
 • Your list styles go deep enough.

Ordered – Unordered – Ordered

 1. ordered item
 2. ordered item
  • unordered
  • unordered
   1. ordered item
   2. ordered item
 3. ordered item
 4. ordered item

Ordered – Unordered – Unordered

 1. ordered item
 2. ordered item
  • unordered
  • unordered
   • unordered item
   • unordered item
 3. ordered item
 4. ordered item

Unordered – Ordered – Unordered

 • unordered item
 • unordered item
  1. ordered
  2. ordered
   • unordered item
   • unordered item
 • unordered item
 • unordered item

Unordered – Unordered – Ordered

 • unordered item
 • unordered item
  • unordered
  • unordered
   1. ordered item
   2. ordered item
 • unordered item
 • unordered item