Prodaja preko Mikro-stock agencij?

 

Kako vnovčiti svoje delo?

Ker fotografija ni samo hobi, ampak tudi posel, se seveda marsikateri fotograf vpraša, kako monetizirati svoje delo in fotografije. Eden od načinov je seveda iskanje kupcev/naročnikov na trgu. Ker je ponudbe zelo veliko in praktično vsakdo pozna »nekoga«, ki bo za majhen denar fotografiral izdelke podjetja, je to zelo trd posel in uspe redkokomu, ki si zaradi vztrajnosti, dobrega dela in pravih naročnikov ustvari neko prepoznavno ime in svoj krog odjemalcev. V tej branži zato vlada neizprosen boj in trg je preplavljen z nelojalno konkurenco, ki ne spoštuje nobenih pravil (ki jih tudi sicer ni kaj veliko, država to prepušča svobodnemu trgu in vsakdo je lahko fotograf, četudi nima ne izobrazbe ne pravih veščin. Zadostuje že kamera in računalnik).

Obstaja pa tudi trg, ki mu rečemo Mikro-stock agencije. Verjetno jih pozna vsak, ki se je vsaj malo resneje ukvarjal s fotografiranjem ali oblikovanjem. Gre za prodajo generičnih (in grafik) oblikovalskim studiem, novinarjem, založniškim hišam…Njihovi večji bratje, kot je Getty Images in podobni obstajajo že desetletja, večinoma pa poslujejo z izbranim naborom fotografov. Preko teh platform pa se je v zadnjih 20 letih trg odprl tudi naprednim amaterjem in neuveljavljenim fotografom. Marsikomu je taka prodaja postala edini vir dohodkov.

Kako vstopiti na ta trg in kako biti tam uspešen? Na to vprašanje ni enostavnega odgovora. Predvsem je v ozadju uspeha veliko fotografskega znanja, trdega dela, občutka za estetiko in poznavanje trendov.

Prednosti

  • Ker pri prodaji/ponujanju svojih fotografij pravzaprav nimamo direktnega naročnika, imamo precej proste roke, kar se tiče motivov in tematik.
  • Na razpolago imamo celoten svetovni trg
  • Isto fotografijo lahko prodamo večkrat različnim kupcem
  • Delo ni lokacijsko omejeno, opravljamo ga lahko kjerkoli.

Slabosti

  • Velika konkurenca in zasičenost trga
  • Dokaj skromen delež od prodane fotografije, ki dostikrat ne pokrije stroškov
  • Visoke tehnične zahteve
  • Potrebno je poznavanje potreb oblikovalskih agencij, ki so glavni kupci
  • Zahteva dokaj dobro znanje angleškega jezika

 

Prijavite se na seminar

V prihajajočih mesecih je z moje strani predvideno nekajurno predavanje o tej tematiki, kjer boste zainteresirani lahko zvedeli veliko več o samem postopku vstopa na ta zanimiv trg in kako vse skupaj poteka. Spoznali boste pravila, način dela, prednosti in pasti take prodaje ter različne pogoje agencij, ki posredujejo vaše fotografije. Okvirna cena seminarja še ni znana, bo pa v okvirih, da si izobraževanje privošči praktično vsak. Več kot vas bo, nižja bo cena. Zato vas toplo pozivam, da se preko obrazca ali preko e-pošte prijavite na novice in boste pravočasno obveščeni o objavi glede termina. Lahko vam spremeni življenje in pogled na fotografijo.

 

Tomaž Berčič

TOMASWORKS

JA, RAD BI PREJEMAL
BLOG PRISPEVKE S TE STRANI !