Umetna inteligenca in grafično oblikovanje

Ali androidi sanjajo o električnih ovcah? (Philip K. Dick)

 

Kaj UI sploh pomeni?

Umetna inteligenca (UI) je v zadnjih letih postala neizogiben del vsakdanjega življenja, ki se uporablja v različnih panogah in poklicih. Ena od industrij, ki ima ogromen potencial za uporabo UI, je grafično oblikovanje. UI omogoča oblikovalcem, da hitreje in učinkoviteje ustvarjajo vizualno privlačne in estetsko privlačne izdelke.

 

Uporaba

UI se lahko uporablja na različnih stopnjah procesa grafičnega oblikovanja, od načrtovanja do končne izdelave. Prvi korak je lahko uporaba UI za analizo podatkov, ki pomagajo pri razvoju strategije oblikovanja. To lahko vključuje zbiranje informacij o ciljni publiki in izdelku, ki ga oblikovalec ustvarja. Algoritmi strojnega učenja lahko analizirajo te podatke in pomagajo oblikovalcu pri oblikovanju, ki se bolj osredotoča na specifične ciljne skupine.

Druga možnost uporabe UI v grafičnem oblikovanju je v procesu izbire barvne palete. UI lahko analizira fotografije, slike in druge vizualne vire, da izbere harmonične barvne kombinacije. To lahko oblikovalcem prihrani veliko časa pri izbiri prave barvne sheme za svoj izdelek. UI lahko tudi pomaga pri ustvarjanju tipografije. Oblikovalcem ni treba več ročno določati višine črk in razmika med besedami, saj lahko UI to naredi samodejno. UI lahko tudi predlaga in doda druge estetske izbire, kot so okrasni elementi, ki povečajo privlačnost besedila.. Oblikovalci lahko tudi uporabljajo UI za ustvarjanje 3D modelov in animacij. UI lahko ustvari realistične modele in animacije na podlagi navodil oblikovalca. Na primer, programi, ki uporabljajo strojno učenje, lahko prepoznajo oblike in oblikujejo objekte v 3D modelih.

Za konec lahko UI pomaga tudi pri izdelavi končnega izdelka. UI lahko analizira fotografije in druge vizualne vire ter jih samodejno prilagodi za različne namene, kot so tiskanje, splet in mobilne naprave. To lahko prihrani oblikovalcem veliko časa pri prilagajanju izdelka za različne formate in velikosti.

 

Kaj pomeni to za kreativce?

V zaključku lahko rečemo, da ima UI velik potencial v grafičnem oblikovanju. Lahko pomaga oblikovalcem pri izbiri barvne palete, ustvarjanju tipografije, 3D modeliranju in animaciji ter prilagajanju. Ne smemo pa pozabiti, da je kljub skokovitemu napredku na tem področju v ozadju še vedno človek – grafični oblikovalec, ki vse skupaj uskladi v harmonično enost, začuti potrebe in finese pri željah naročnika in mu na podlagi potreb pomaga določiti končno podobo.

Veliko je prisotnega strahu, da bo UI vse naredila sama in s(m)o oblikovalci, fotografi, tekstopisci in ostali kreativci potisnjeni vstran in jih bo UI s svojimi pametnimi algoritmi kar nadomestila. Sam še zdaleč ne menim tako, le uporabljati jo moramo kot orodje in ne kot izvršnega producenta naših idej. Tako kot fotografija ni izrinila klasičnega slikarstva, tako tudi UI ne bo uničila branže. S pametno uporabo jo bo le nadgradila.

Tudi ta članek je bil napisan s pomočjo umetne inteligence.

Uporaba in priprava slikovnega materiala pri grafičnem oblikovanju
Oblikovanje uporabniške izkušnje

 

 

Tomaž Berčič

TOMASWORKS

JA, RAD BI PREJEMAL
BLOG PRISPEVKE S TE STRANI !