Sive celice

Tole sicer nima kaj dosti povezave s fotografijo, ampak predvsem z zabavo pri reševanju miselnih in geometrijskih ugank. Nekatere so težje, druge lažje, vsem pa je skupno, da zaradi njih napenjamo svoje sive celice in ohranjamo svoje možgane v kondiciji. Za nekatere je priporočljiva uporaba kalkulatorja (ki je del vsakega operacijskega sistema). Vse uganke in naloge so plod mojih sivih celic, spodbujam pa vas, da jih prosto delite okrog in si kakšno izmislite tudi sami.

Veliko zabave in napenjanja sivih celic!

Palica

V dno jezera je zapičena kovinska palica. Polovica palice tiči pod jezerskim dnom, ena tretjina palice pa stoji v vodi. Nad gladino je palice še 6 metrov.

Koliko je dolga celotna palica?

Drevo

Pri drevesu smo izmerili odsek debla v območju 10 cm po višini in polmer debla je tam enakomerno 5 cm. V naslednjem letu se višina merjenega odseka ni povečala, povečala pa se je prostornina in to za 2x.

Koliko meri nov obseg debla na tem mestu?

Hiša

Na mirni vzpetini stoji hiša. Dolga je 10 m, prav tako je tudi široka 10m. V višino meri prav tako 10 m. Ima položno streho brez napuščev in z 450 naklonom. Ponoči je 5 ur padal rahel in enakomeren dež brez stranskega vetra in količina padavin je bila v povprečju 5 litrov vode na kvadratni meter površine v eni uri. Voda se steka v zbiralnik.

Kakšna je površina strehe v kvadratnih metrih?
Koliko litrov vode se je zbralo v zbiralniku?

Vrv

Od vrvi odrežemo 2/5 njene dolžine in nato še 3/6 od ostanka. Ostane nam 15 cm vrvi.

Koliko je bila vrv dolga na začetku?
Kakšna je debelina vrvi?

Snežinka

Z oblaka se utrne dežna kaplja, ki pada proti tlom s hitrostjo 10 metrov na sekundo. Po 3/5 opravljene poti proti tlom se spremeni v snežinko in njeno gibanje se upočasni na 1/5 prejšnje hitrosti. Od začetka padanja do dotika s tlemi je minilo 90 sekund.

Kakšna je višina oblaka iz katerega je padla kaplja?

Tehtnica in uteži

Na levi strani uravnotežene tehtnice imamo kroglo, ki tehta 5 kilogramov, na desni strani pa imamo dve različno veliki krogli, od katerih je manjša za 1/3 lažja od večje.

Koliko tehtata posamično krogli na desni?