Avtorska fotografija

Kreativna fotografija je enako avtorska fotografija in kaj sploh pomenita ti definiciji?


David LaChapelle: The Holy Family with San Francis, 2019

 

Obe zvrsti sta povezana izraza, ki imata precej prekrivanj, vendar imata tudi nekatere razlike. Avtorska fotografija je običajno poudarjena kot izraz fotografove osebne vizije, stila in čustev. Fotograf se osredotoča na izražanje svojega edinstvenega stališča skozi fotografije, pri čemer uporablja svojo ustvarjalnost, da ustvari slike, ki odražajo njegovo notranje doživljanje sveta. Avtorska fotografija lahko zajema različne žanre in tematike, vendar je ključna njena osebna in avtentična narava. V tem načinu fotografskega izražanja je večji poudarek na osebnem stilu in interpretaciji fotografije skozi osebno prizmo.

Kreativna fotografija pa je širši pojem, ki vključuje tako avtorsko fotografijo kot tudi druge oblike ustvarjalnega izražanja skozi fotografijo. Kreativna fotografija se osredotoča na inovativne pristope, nenavadne ideje in eksperimentalne tehnike, ki presegajo tradicionalne meje fotografije. To lahko vključuje manipulacijo s svetlobo, barvami, teksturami, kompozicijo in drugimi elementi, da se ustvari izjemne in edinstvene vizualne učinke. Medtem ko je avtorska fotografija bolj usmerjena v izražanje osebnega stališča in čustev fotografa, je kreativna fotografija bolj usmerjena v raziskovanje in inovacijo v mediju fotografije, kar lahko vključuje tudi kolektivno ustvarjanje in sodelovanje med umetniki.

Tako lahko rečemo, da je avtorska fotografija podmnožica kreativne fotografije, pri čemer je poudarek na osebni izraznosti fotografa, medtem ko kreativna fotografija zajema širši spekter inovativnih pristopov k ustvarjanju vizualnih podob.

Kot praktičen primer avtorske fotografije je npr. projekt, pri katerem si fotograf izber tematiko, ki bi jo rad vizualiziral in zato uporabi svojstven stil pri sami postavitvi kompozicije, izbire osvetlitve in pa končne obdelave. Tak pristop srečamo praktično pri vseh fotografih, ki so si na podlagi pristopa zgradili neko prepoznavno in subjektivno konotacijo svojih del, čeprav je bila tematika lahko čisto naravna (portret, krajina…). Med te fotografe štejemo ustvarjalce kot so:

  1. Ansel Adams – Znani ameriški fotograf, ki je zaslovel predvsem s svojimi čudovitimi črno-belimi posnetki narave, zlasti Nacionalnega parka Yosemite.
    Diane Arbus – Ameriška fotografinja, ki je znana po svojih portretih ljudi na obrobju družbe, kar je dalo njenim delom edinstven in pogosto kontroverzen značaj.
    Dorothea Lange – Ameriška fotografinja, ki je med drugim dokumentirala Veliko depresijo v ZDA in postala znana po svojih močnih in ganljivih portretih ter dokumentarnih fotografijah.
    Cindy Sherman – Ameriška fotografinja, ki je znana po svojih eksperimentalnih samoportretih, kjer se preoblači in uporablja različne kostume ter maske, da bi raziskala vprašanja identitete, spola in družbenih vlog.
    Sebastião Salgado – Brazilski fotograf, ki je znan po svojih močnih dokumentarnih fotografijah, predvsem iz projekta “Migrations” in “Genesis”, ki zajemata življenje in kulturo po vsem svetu.
    Sally Mann – Ameriška fotografinja, ki je znana po svojih čustvenih in intimnih portretih, predvsem svojih otrok, ter po mojstrskem obvladovanju alternativnih fotografskih tehnik.
    Steve McCurry – Ameriški fotoreporter, ki je znan po svojih močnih portretih in reportažnih fotografijah iz različnih kotičkov sveta, zlasti po ikonični fotografiji deklice Afganke Sharbat Gula.

To so le nekateri izmed številnih avtorskih fotografov, ki so pustili velik pečat v svetu fotografije. Vsak od njih je prispeval k razvoju umetnosti fotografije s svojim edinstvenim slogom, vizijo in prispevki.

 

Kreativna fotografija pa je širši pojem in ponavadi poleg omenjenih tehnik, ki se tičejo avtorske fotografijem zajema tudi manipulacije z medijem, različen, tudi abstraktnen pristop, ki dostikrat presega samo fortografijo in dela lahko štejemo v likovna izražanja s pomočjo fotografije. Nekaj najbolj znanih avtorjev s tega področja:

  1. David LaChapelle – Ameriški fotograf, ki je znan po svojih ekstravagantnih in barvitih modnih fotografijah ter umetniških delih, ki pogosto združujejo elemente pop kulture, satire in nadrealizma.
    Jerry Uelsmann – Ameriški fotograf, ki je pioniriral v manipulaciji fotografij pred digitalno dobo. Njegove fotomontaže in kombinacije več posnetkov so ustvarile surrealistične in sanjske podobe.
    Brooke Shaden – Ameriška fotografinja, ki je znana po svojih fantazijskih in čarobnih fotografijah, kjer ustvarja pravljične svetove in pripoveduje zgodbe skozi svoje umetniške podobe.
    Erik Johansson – Švedski fotograf, ki je znan po svojih izjemnih digitalnih manipulacijah fotografij, ki ustvarjajo iluzijo in nadrealistične scene, ki presegajo meje resničnosti.
    Kirsty Mitchell – Britanska fotografinja, ki je znana po svojem projektu “Wonderland”, kjer je ustvarila čarobne in poetične podobe, navdihnjene z mitologijo, pravljicami in naravo.
    Joel Robison – Kanadski fotograf, ki je znan po svojih ustvarjalnih in igrivih fotografijah, kjer pogosto vključuje samopodobe v fantazijske in čudežne svetove ter tako izraža svojo domišljijo in kreativnost.
    Maggie Taylor – Ameriška fotografinja, ki je znana po svojih digitalnih kolážah in fotomontažah, ki združujejo starinske fotografije, ilustracije in digitalne elemente v skrivnostne in sanjske podobe.

Ti fotografi so le nekaj primerov ustvarjalnih umetnikov, ki presegajo tradicionalne meje fotografije in ustvarjajo edinstvene in inovativne podobe, ki nagovarjajo gledalce na različne načine. Vsak od njih je zaslovel s svojim edinstvenim slogom in vizijo v svetu fotografije.

 

Tomaž Berčič

TOMASWORKS

JA, RAD BI PREJEMAL
BLOG PRISPEVKE S TE STRANI !