Vrnitev v stare dobre čase

Vrnitev analognega

Nedavno sem se ponovno včlanil v nek fotoklub in sicer v Foto klub Kamnik (FKK Kamnik). Kaj me je vodilo k temu pravzaprav ne vem, dejstvu je botrovalo novo poznanstvo s kamniškim fotografom in lokostrelcem Dušanom Letnarjem, s katerim sva se spoznala lansko jesen, se dobro ujela in je bil tudi ključna oseba, da sem se včlanil in aktiviral.

Bil sem pozitivno presenečen nad entuziazmom, klubskim duhom in pristopom k fotografiji, ki jo goji ta klub. Obenem pa me je dodatno razveselilo dejstvo, da premorejo lepe lastne prostore v Domu kulture Kamnik, obenem s fotografsko temnico, kjer ohranjajo znanje in dejavnost izdelave črno-bele analogne fotografije.

Sam sem analogno fotografijo opustil dokaj hitro, ko so prišli na trg dovolj sposobni in kvalitetni digitalni fotoaparati. Razlog je verjetno čisto praktične narave, saj vsi poznamo prednosti digitalne fotografije, od neznanske lahkote pri samem procesu fotografiranja, velik plus pa so seveda izredno nizki stroški, ne potrebujemo seveda filma, temnice, kemije… Razmah fotografije je zaradi teh razlogov dobesedno eksplodiral in fotografija je postala modni trend.

Ampak…ko sem vstopil v njihovo (sedaj lahko rečem-našo) temnico, me je spet malo prevzel čar analognega. Brez računalnika, brez pikslov, brez buljenja v ekran. Fotografija nastaja dobesedno pred tvojimi očmi in to je čarovnija, ki se je nikoli ne naveličaš.

Na srečo mi ni uspelo prodati vse analogne tehnike, ki sem jo včasih posedoval. V lastni sem obdržal kamero srednjega formata Hasselblad, ki je sicer vrhunska naprava, ampak sem menil, da ga bom obdržal zgolj za spomin na nekdanje čase. No, pa se je izkazalo, da bo zopet stopil v funkcijo.

Malce sem bil sicer skeptičen nad svojo vrnitev v analogne vode, ampak sem dobil v klubu dobro spodbudo in sem si rekel, »zakaj pa ne?« Seveda sem moral pobrskati po svoji glavi, da sem si malo osvežil spomin na delovanje, najti je bilo potrebno baterije za pogon motorja (ta model je motoriziran), bil je malo zaprašen in umazan, ampak to je še najmanj. Na hitro sem oblikoval in izdelal tudi električno žično prožilo, ki pomaga pri daljših časih osvetlitve. In tako sem reinkarniral svoje analogne izkušnje. Kako pa je z vsemi materiali, ki jih človek potrebuje za to reč? Analogna fotografija očitno doživlja neke vrste renesanso, kajti preko spleta je mogoče kupiti kvalitete filme, fotopapir in vso kemijo za razvijanje. Za začetek se se odločil za Fomapan filme in papirje, ki so kljub kvaliteti cenovno zelo dostopni, kasneje pa se morda spet vrnem na Ilford, sploh za izbrane fotografije, ki bi morda mesto našle na kakšni razstavi.

Spoznanja

Ker sem bil dobrih 15 let vpet v fotografiranje z naprednimi analognimi kamerami, kasneje pa dobrih 20 let v njihove digitalne bratrance, je bila aktivacija mojega »hazzija« kar naporna streznitev. Stvar je namreč polnoma analogna! Nobene avtomatike, nobenega merjenja svetlobe, ročno ostrenje in to za povrhu še preko jaška in ne skozi prizmo. Najkrajši čas osvetlitve je zgolj 1/500 sekunde (je pa sinhronizacija z bliskavico možna prav pri vseh časih!).

Fotografiranje s tem sicer briljantnim dinozavrom zahteva torej veliko bolj umirjen in temeljit pristop. Temu botruje tudi dejstvo, da z enim filmom lahko posnamemo zgolj 12 fotografij, kar je za današnje čase nekaj smešno skromnega. Ampak…

Vse skupaj pomeni to, da ne fotografiramo tja v en dan, ampak skrbno izberemo motiv, morebiti imamo v ozadju izdelano tudi zgodbo, ki jo bomo predstavili. Torej veliko več razmišljanja in priprav kot sem bil navajen, oziroma sem se razvadil. In to je po eni strani dobro.

Največja nagrada pa je seveda unikaten analogen posnetek in izdelava prav tako unikatne fotografije v temnici. Poleg samega užitka ob uporabi fotografskega povečevalnika nas navduši neverjetna mehkoba tonov, kontrola osvetlitve na povečevalniku in seveda oprijemljiv rezultat v obliki fotografije na papirju. Groba zrnatost fotografije postane dodana vrednost in ne napaka, kot smatramo šum v digitalni fotografiji.

Vrednost

Vsekakor nas že sam postopek pri analogni fotografiji prisili k bolj umirjenemu in razmišljajočemu pristopu pri samem zajemu slike, obenem pa nam nudi možnost izdelave popolnih unikatov, ki imajo v svetu avtorske in umetniške fotografije vedno bolj intenzivno veljavo. Ne pozabimo tudi dejstva, da so tako narejene fotografije precej bolj trajne kot tisk digitalnih sester preko tiskalnika. Že res, da nam vsak posnetek pobere nekaj deset centov že pri samem filmu, ampak nič ne de. Slik bo manj, bodo pa tiste bolj izbrane.

Zaključek

Kaj meni osebno pomeni ponovna aktivacija analognega? Nikakor ne vrnitve k tej tehniki na splošno, ker je sploh pri profesionalni fotografiji prednost digitalnega zelo velika: Takoj lahko ocenimo posnetek, ostrina je brezkompromisna, na kartico lahko shranimo na tisoče zelo kvalitetnih fotografij, obdelava in retuša je preko računalnika enostavna, hitra in učinkovita. Predvsem pa vse poteka z minimalnimi stroški. Zakaj torej analogno? Morebiti bi na to vprašanje najlažje odgovoril z analogijo: kot bi se vsakodnevno vozil s sodobnim avtomobilom, kakšno nedeljo pa bi se usedel v starodobnika in šel na izlet. V tem primeru se ponovno se ukreše iskra med živim bitjem in tehniko. Postanemo eno z njo in jo čutimo kot podaljšek lastnega telesa in uma. Čisti užitek.

 

Tomaž Berčič

 

 

TOMASWORKS

JA, RAD BI PREJEMAL
BLOG PRISPEVKE S TE STRANI !

Še nekaj malega zgodovine o Hasselblad kamerah in nekaj tehničnih dejstev o modelu 500LMX

 

Zgodovina Hasselblad fotoaparatov

Hasselblad je podjetje z dolgo tradicijo, ustanovljeno leta 1841, ki je postalo sinonim za vrhunsko srednjeformatno fotografijo. Serija 500 je bila uvedena leta 1957 in je hitro postala standard za profesionalne fotografe. Modeli, kot je 500 LMX, nadaljujejo to zapuščino s ponujanjem vrhunskih tehničnih lastnosti in izjemne kakovosti izdelave.
Čeprav digitalna fotografija danes prevladuje, analogni fotoaparati, kot je Hasselblad 500 LMX, še vedno ponujajo edinstveno fotografsko izkušnjo, ki jo cenijo številni fotografi zaradi estetske in tehnične vrednosti filmske fotografije.

Hasselblad 500 LMX je eden izmed vrhunskih analognih srednjeformatnih fotoaparatov, proizvedenih s strani švedskega podjetja Hasselblad, ki je znano po svoji izjemni kakovosti in zanesljivosti v svetu fotografije.

 

Značilnosti Hasselblad 500 LMX

  1. Srednjeformatni fotoaparat: Kot del serije 500, ta model uporablja 120 ali 220 filmske role, kar omogoča večjo površino negativov v primerjavi z 35mm filmi. To pomeni višjo ločljivost in boljšo kakovost slike, kar je zelo cenjeno v profesionalni fotografiji.
  2. Modularna zasnova: Hasselblad 500 LMX ima modularno zasnovo, kar pomeni, da so različni deli fotoaparata, kot so objektivi, prizme in filmski magazini, zamenljivi. To omogoča fotografom, da prilagodijo aparat svojim specifičnim potrebam.
  3. Kakovost objektivov: Hasselblad fotoaparati so pogosto opremljeni z Zeiss objektivi, ki so znani po svoji ostrini, kontrastu in natančnosti barv. To zagotavlja vrhunsko kakovost slike. Poleg tega imajo ti objektivi vgrajen centralni zaklop, ki zaradi svoje zasnove omogoča sinhronizacijo z bliskavico tudi pri najkrajšem času, torej 1/500sec.
  4. Ročno ostrenje in nastavljanje: Hasselblad 500 LMX je popolnoma ročni fotoaparat, kar pomeni, da fotograf upravlja z vsemi nastavitvami, vključno z ostrenjem, zaslonko in časom osvetlitve. To omogoča popoln nadzor nad končnim rezultatom.
  5. Vgradnja dodatne opreme: Fotoaparat omogoča uporabo različnih dodatkov, kot so različne prizme (za različne kote gledanja) in filmski magazini (za različne vrste filma ali hitrejšo menjavo filma).
  6. Motoriziran pogon: V ta model je vgrajen motoriziran pogon za transport filma in hkratno napenjenje prožila. Kamero prožimo preko gumba na prednji strani ali preko električnega žičnega prožila. Motor poganja Hasselblad baterija 6v, ki pa jo z adapterjem uspešno nadomestimo z dvema sodobnima baterijama vrste 123 A.

Prednosti in uporaba

  • Profesionalna raba: Hasselblad 500 LMX je zelo priljubljen med profesionalnimi fotografi, zlasti tistimi, ki se ukvarjajo s portretno, modno in krajinsko fotografijo. Njegova sposobnost zajemanja zelo podrobnih in visokokakovostnih slik ga dela idealnega za tisk in velike formate.
  • Zanesljivost in trajnost: Hasselblad je znan po izjemno robustni izdelavi svojih fotoaparatov, kar pomeni, da lahko zdržijo dolgoletno intenzivno uporabo.