Pomen kvalitetnega slikovnega materiala pri promociji

 

Nikjer na spletu ne bomo našli dobre fotografije konkretno našega izdelkaPomen kvalitetnega slikovnega materiala pri promociji je marsikdaj zanemarjen. Slikovni material je eden izmed temeljev vizualne promocije podjetja ali projekta. Večina večjih podjetij se dobro zaveda ustreznega in strokovnega pristopa k temu. Sem spada tudi kvaliteten slikovni material, kamor uvrščamo fotografije, skice, ilustracije, infografike… Obrabljena fraza, kjer »ena slika pove toliko kot tisoč besed« pa v resnici kar drži. Ljudje smo v prvi vrsti vizualna bitja.

 

Hitre rešitve

Seveda se manjša podjetja (pa tudi večja, da ne bo pomote) velikokrat poslužujejo instant/generičnih rešitev, ki niso nujno slaba, samo vedeti moramo, kako in kje jih uporabiti. Govorim o spletnih slikovnih bazah (iStock, Fotolia, Shutterstock, …), kjer najdemo lahko res kvalitetne rešitve, ki dostikrat pokrijejo osnovne potrebe, sploh kadar gre za simboliko in »image« predstavitev, ozadja ali predstavitev življenjskega stila….

Včasih pa te rešitve niso dovolj. Nikjer na spletu namreč ne bomo našli dobre fotografije konkretno našega izdelka ali pa storitve. Logično je, da ne moremo in ne smemo zavajati svojih kupcev/naročnikov s slikami nečesa, kar v resnici ni naše in v ta namen uporabiti generične slike, kjer je izdelek zgolj podoben tistemu, kar prodajamo. Tak slikoven material je unikaten in izdelati ga moramo(jo) samo za nas.

Tukaj se dostikrat zatakne, ker produkcija (foto, video, ilustracije) seveda nekaj stane. Ponavadi tukaj začnejo ljudje hoditi po napačni poti. Vsak namreč pozna kakšnega znanca, ki se je lansko jesen hvalil s fotografijami z Balija in ni hudič, da ne bi zmogel poslikati še tisti naš izdelek. Saj ima dober aparat. Bomo v garaži uredili ozadje z rjuho, nekje pa moram imeti tudi tiste luči z gradbišča, če bo pretemno…Pa še za ceno ene pice s pivom bomo vse skupaj uredili. Odlično! Pa je res?

 

Poceni rešitve, ki to niso

Žal se podjetniki ne zavedajo, da bo ta »pica s pivom« posredno veliko dražja. Ljudje namreč nismo neumni in če naletimo na predstavitev, kjer se je očitno varčevalo na tem področju, hitro v podzavest dobimo signal nezaupljivosti. Če torej prodajalec tako malo ceni izdelek in svoje kupce, potemtakem ni veliko verjetno, da bi bil izdelek v resnici kvaliteten in bi to tudi kupili ali naročili. Znancu verjetno ne bi zaupali vgradnjo novih oken na vaši hiši zgolj zaradi tega, ker zna marsikaj postoriti po dvorišču in bo to uredil za ceno nedeljskega kosila?

Ko torej načrtujemo neko promocijo, je nujno razmisliti o teh stvareh in jim nameniti določen del proračuna. To se nam bo zelo hitro vrnilo in bogato obrestovalo na daljši rok.

Pomembno je, da se zavedamo dejstva, da veliko večji vtis naredi peščica dobrih in velikih fotografij kot pa množica povprečnih ali podpovprečnih (s slednjim načinom lahko dosežemo pravzaprav nasprotni učinek). Enako velja tudi za video predstavitve. Bolje, da so filmi kratki, jasni in dobro zmontirani. Nihče, razen mazohistov ne gleda tresoče kamere in kadrov, ki so dolgi 5 minut.

Bistvo vsega je torej – manj vsebine, uporabljena pa naj bo res kvalitetna. Tako bomo dosegli najpomembnejšo nalogo promocije, ki mora poleg podajanja informacij, v prvi vrsti pritegniti NAŠO POZORNOST.

 

 

Tomaž Berčič

 

Kontaktirajte nas za profesionalne studijske fotografije na višjem nivoju

 

TOMASWORKS

JA, RAD BI PREJEMAL
BLOG PRISPEVKE S TE STRANI !